Når skolefravær er et nødsignal
Skolevægring er sjældent viljestyret – det er ofte et tegn på mistrivsel og overbelastning. Bag ufrivilligt skolefravær ligger typisk en kombination af faktorer som angst, udviklingsforstyrrelser, sansefølsomhed, sociale vanskeligheder, lavt selvværd eller uforståede krav i skolen.
Hos Leute møder vi børn og unge med skolevægring med en helhedsorienteret og pædagogisk tilgang. Vi tilbyder støtte i hjemmet, brobygning til skole og tæt samarbejde med forældre og myndigheder. Målet er at skabe ro, genoprette tillid og støtte barnet tilbage i trivsel og skoleliv – i det tempo, barnet kan være i.

Hvordan arbejder Leute med skolevægring?
I Leute tilbyder vi et struktureret skolefraværsforløb – Skolekompasset, som typisk strækker sig over fire faser – tilpasset barnets behov, funktionsniveau og familiens situation.
Fase 1: Pædagogisk indsats i hjemmet
- Skaber ro og tryghed i familien
- Aflaster forældre og sikrer struktur i hverdagen
- Arbejder med low arousal-tilgange og mestringsstrategier
- Styrker skoleparathed og arbejder med eksponering
- Kortlægger sanseprofil og læringsstil
Fase 2: Tværfagligt samarbejde
- Deltager i møder med skole, PPR og myndighed
- Medvirker til fælles forståelse og realistiske mål
- Gør barnet synligt i dialog og beslutninger
Fase 3: Brobygning
- Følger barnet i skole – fysisk og relationelt
- Understøtter en tryg og glidende tilbagevenden
- Overleverer viden, der kan fremme læring og trivsel
Fase 4: Tilbage på sporet
- Barnet opnår gradvis selvstændighed
- Støtten kan udfases
- Samarbejdet mellem familie og skole er styrket
Hvilke indsatser kan bevilges?
Hos Leute arbejder vi med skolefravær som en selvstændig indsats – og som en integreret del af andre forløb, afhængigt af barnets og familiens behov.
Leute Skolekompas
Leute skolekompas er vores specialiserede tilgang til skolefravær. Det afdækker årsager til fravær og bygger bro mellem barn, familie og skole. Skolekompasset understøtter både forebyggende og behandlingsrettede indsatser – og danner grundlag for målrettede løsninger i tæt samarbejde med alle aktører.
Læs mere om Skolekompasset her
Vi indgår også i tværfaglige kommunale indsatser, som for eksempel SkoleFlex+ i Københavns Kommune, hvor vores medarbejdere bidrager til en koordineret og helhedsorienteret indsats. Alle forløb planlægges i tæt samarbejde med sagsbehandler, skole og familie – med afsæt i handleplanens mål.
Styrker familiens samspil og støtter barnets vej tilbage til skole.
Støtte i hverdagen med fokus på relation og tryg vej tilbage til skole.
Støtte til forældre, der har brug for nye handlemuligheder i skolefraværet.
Aflastning i hjemmet som led i at skabe ro og støtte barnets skolegang.
Derfor vælger kommuner Leute
Leute samarbejder med over 45 kommuner på landsplan. Vores indsatser er kendetegnet ved høj faglighed, fleksibilitet og tæt opfølgning. Vi arbejder helhedsorienteret og respektfuldt med familien – og med fokus på at skabe bæredygtige løsninger for børn og unge i mistrivsel, herunder ved bekymrende skolefravær.
Vi arbejder bl.a. med disse problematikker:
Så let kommer du i gang
1. Fagligt samarbejde
Ring til Leutes socialrådgiver på 82 82 93 64, der sammen med dig, kan målrette indsatsen. Der bliver knyttet en familiekoordinator til hver enkelt sag, som bliver din og familiens kontakt i Leute.
2. Grundigt forarbejde
Når indsatsen er bevilget, ringer familiekoordinatoren til familien. Der stilles skarpt på barnets og familiens aktuelle situation og behov for støtte.
3. Det gode match
Leutes rekruttering vælger en medarbejder, der matcher barnets interesser og familiens støttebehov. Vi har solid erfaring med at skabe et godt match mellem familien og medarbejderen.
4. Start og opfølgning
Leute tilbyder indsatser 24/7, og kan i de fleste tilfælde matche familien med en medarbejder inden for få dage. Vi sikrer løbende opfølgning, dokumentation af indsatsen, samt tilbagemelding til kommuner.
Hvad er skolevægring?
Skolevægring er, når et barn eller en ung undlader at gå i skole – ikke af modvilje, men fordi det opleves som umuligt. Det er ofte udtryk for mistrivsel, angst, overbelastning eller en følelse af ikke at passe ind.
Skolevægring ses særligt ofte hos børn med:
- Angstlidelser
- Autismespektrumforstyrrelser
- Sanseforstyrrelser
- Stress eller belastning
- Problematisk samarbejde mellem skole og hjem
Skolefraværet kan udvikle sig hurtigt – og blive massivt, før det opdages. Derfor er det afgørende at handle tidligt og med forståelse for kompleksiteten.
