Når autisme påvirker hverdagen
Autisme påvirker barnets måde at forstå og være i verden på. Mange børn med autisme har svært ved sociale signaler, krav og sanseindtryk, hvilket kan føre til mistrivsel – både for barnet og familien.
Hos Leute tilbyder vi individuelt tilrettelagte, hjemmebaserede forløb, der styrker struktur, tryghed og trivsel. Vores medarbejdere har solid erfaring med autismepædagogik og relationsarbejde.

Hvordan arbejder Leute med autisme?
Vores indsatser tager udgangspunkt i barnets konkrete behov og de rammer, der er lagt i bevillingen. Så snart indsatsen er bevilget, kontakter en familiekoordinator familien og afdækker behov og ressourcer. Derefter matcher vi med en pædagogisk medarbejder, der passer til barnets profil – for relationen er afgørende for, at forløbet lykkes.
Vores tilgang:
Alle medarbejdere har adgang til løbende faglig sparring og supervision fra vores interne autismekonsulenter.
Hvilke indsatser kan bevilges?
Indsatserne tilpasses individuelt og planlægges i tæt samarbejde med sagsbehandler og familie. Målet er at understøtte barnets trivsel – og styrke familiens handlemuligheder i hverdagen.
Vi arbejder med autisme i en række forskellige indsatser, afhængigt af barnets situation og kommunens bevilling. Typisk er det:
Helhedsorienteret indsats med fokus på samspil, kommunikation og trygge familiemønstre
Stabil voksenrelation med fokus på struktur, ro og støtte til hverdagsmestring og sociale færdigheder
Viden og redskaber til forældre om forudsigelighed, grænsesætning og forståelse for barnets behov
Praktisk støtte i hjemmet, der giver familien pusterum og barnet mulighed for ro og genkendelighed
Derfor vælger kommuner Leute
Leute har stor erfaring med børn og unge med autismespektrumforstyrrelser – også når autismen optræder sammen med andre vanskeligheder som fx angst, ADHD eller skolevægring.
Vi tilbyder fagligt funderede og fleksible løsninger, som matcher barnets funktionsniveau og familiens behov. Vores medarbejdere arbejder struktureret, relationelt og med blik for det tværfaglige samarbejde – og vi dokumenterer løbende og systematisk.
Vi arbejder bl.a. med disse problematikker:
Så let kommer du i gang
1. Fagligt samarbejde
Ring til Leutes socialrådgiver på 82 82 93 64, der sammen med dig, kan målrette indsatsen. Der bliver knyttet en familiekoordinator til hver enkelt sag, som bliver din og familiens kontakt i Leute.
2. Grundigt forarbejde
Når indsatsen er bevilget, ringer familiekoordinatoren til familien. Der stilles skarpt på barnets og familiens aktuelle situation og behov for støtte.
3. Det gode match
Leutes rekruttering vælger en medarbejder, der matcher barnets interesser og familiens støttebehov. Vi har solid erfaring med at skabe et godt match mellem familien og medarbejderen.
4. Start og opfølgning
Leute tilbyder indsatser 24/7, og kan i de fleste tilfælde matche familien med en medarbejder inden for få dage. Vi sikrer løbende opfølgning, dokumentation af indsatsen, samt tilbagemelding til kommuner.
Hvad er autisme?
Autisme (ASF – autismespektrumforstyrrelse) er en medfødt neurologisk udviklingsforstyrrelse, der påvirker måden, man sanser, tænker og kommunikerer på. Autisme betegnes som gennemgribende, fordi det påvirker hele personens måde at være i verden på.
Autisme kommer til udtryk forskelligt fra person til person, men man taler typisk om tre centrale kerneområder:
- Afvigende socialt samspil
- Atypisk kommunikation og begrænset forestillingsevne
- Indsnævrede interesser og gentagelsespræget adfærd
Autisme diagnosticeres i dag som en spektrumforstyrrelse – tidligere begreber som infantil autisme, atypisk autisme og Aspergers syndrom hører nu under den samlede betegnelse ASF.
Eksempler på karakteristiske træk:
- 1
Vanskeligheder med øjenkontakt og kropssprog
- 2
Svært ved at aflæse andres intentioner, følelser og humor
- 3
Særlige sensoriske følsomheder (lyd, berøring, smag)
- 4
Tendens til bogstavelig forståelse
- 5
Stærk interesse for særlige emner eller detaljer
Autisme og ledsagende vanskeligheder
Mange børn og unge med autisme lever også med andre vanskeligheder – fx angst, depression, ADHD eller kognitive udfordringer. Disse ledsagende tilstande gør ofte barnets samlede udfordringer mere komplekse.
Især angst ses ofte hos normaltbegavede børn med autisme. Det kan forstærke vanskelighederne med at indgå i fællesskaber og øge risikoen for skolevægring eller isolation.
Hos Leute har vi erfaring med at arbejde med både autismen og de ledsagende tilstande. Vi tilbyder fx:
- Kognitiv eller metakognitiv terapi ved angst
- Støttende samtaler
- Psykoedukation og forløb med fokus på selvforståelse
- Familieforløb med vejledning og strategier til hverdagen
Kilder og faglig baggrund:
Socialstyrelsen: Viden om børn og unge med autisme
Vidensråd for Forebyggelse
Region Hovedstaden: Autisme og angst
WHO: ICD-11 klassifikation af autismespektrumforstyrrelser
National Autismeplan (2020)
