Når angst står i vejen for udvikling
Angst kan begrænse børn og unges trivsel, læring og relationer – og påvirker ofte hele familien.
Hos Leute tilbyder vi pædagogisk funderede forløb med fokus på tryghed, struktur og konkrete redskaber som psykoedukation og eksponering. Vi tilpasser indsatsen til både barnets behov og familiens hverdag – også når angsten optræder sammen med fx autisme eller skolefravær.

Hvordan arbejder Leute med angst?
Hos Leute tilbyder vi støtte og forløb til børn og unge med angst gennem hjemmebaserede og individuelt tilpassede indsatser. Uanset om det er en kontaktperson, familievejledning eller familiebehandling, har vores medarbejdere altid fokus på at skabe forudsigelighed og mindske angstfremkaldende situationer.
Vores tilgang:
Vores medarbejdere har erfaring med både børn og unge med angst og udviklingsforstyrrelser og kan justere indsatsen, så den matcher barnets funktionsniveau og familiens samlede situation.
Hvilke indsatser kan bevilges?
Vi tilbyder specialiserede tilbud til børn og unge med angst, med udgangspunkt i hjemmet og familiens samlede situation. Indsatserne tilpasses både social- og handicapområdet og tilrettelægges i tæt samarbejde med sagsbehandler og familie – med afsæt i handleplanens mål.
Ved problemstillinger med angst kan følgende ydelser være relevante:
Når der er behov for mere intens støtte, fx med terapeutiske elementer
En fast og tryg støtte til barnet eller den unge
En målrettet støtte til forældre i håndtering af angsten i hverdagen.
Hvor barnet har brug for pusterum og forældrene for midlertidig aflastning
Derfor vælger kommuner Leute
Vi forstår kompleksiteten i angst – særligt når den optræder sammen med andre diagnoser eller sociale belastninger. Med fagligt kvalificerede medarbejdere og stor erfaring fra både social- og handicapområdet skaber vi målrettede indsatser, der giver børn og familier redskaber, ro og retning.
Vi arbejder helhedsorienteret, dokumenterer systematisk og tilbyder fleksible løsninger, der kan mærkes i hverdagen.
Vi arbejder bl.a. med disse problematikker:
Så let kommer du i gang
1. Fagligt samarbejde
Ring til Leutes socialrådgiver på 82 82 93 64, der sammen med dig, kan målrette indsatsen. Der bliver knyttet en familiekoordinator til hver enkelt sag, som bliver din og familiens kontakt i Leute.
2. Grundigt forarbejde
Når indsatsen er bevilget, ringer familiekoordinatoren til familien. Der stilles skarpt på barnets og familiens aktuelle situation og behov for støtte.
3. Det gode match
Leutes rekruttering vælger en medarbejder, der matcher barnets interesser og familiens støttebehov. Vi har solid erfaring med at skabe et godt match mellem familien og medarbejderen.
4. Start og opfølgning
Leute tilbyder indsatser 24/7, og kan i de fleste tilfælde matche familien med en medarbejder inden for få dage. Vi sikrer løbende opfølgning, dokumentation af indsatsen, samt tilbagemelding til kommuner.
Hvad er angst hos børn og unge?
Angst er en naturlig følelse, som beskytter os mod fare. Men for nogle børn og unge opstår angst i situationer, der ikke er reelt farlige – fx i sociale sammenhænge, i skolen eller ved adskillelse fra forældre. Når angsten bliver så stærk, at den forstyrrer barnets udvikling, trivsel og deltagelse i hverdagen, er der behov for støtte.
Forskning viser, at op mod 15–20 % af børn og unge i Danmark oplever angst i en grad, der påvirker deres hverdag. Hos børn og unge med fx autisme eller ADHD er andelen væsentligt højere – her ses angst som en af de mest udbredte tillægsproblematikker.
Angst påvirker både kroppen, tankerne og adfærden:
Krop: fx hjertebanken, kvalme, hovedpine, svimmelhed eller søvnproblemer
Tanker: bekymringer, katastrofescenarier, selvkritik eller lavt selvværd
Adfærd: gråd, vrede, tilbagetrækning, rastløshed eller undgåelse
De mest almindelige former for angst hos børn og unge:
- 1Enkeltfobier – fx angst for mørke, højder, nåle eller dyr
- 2
Separationsangst – angst for adskillelse fra nære omsorgspersoner
- 3
Generaliseret angst – konstante bekymringer om mange områder i livet
- 4
Socialangst (social fobi) – frygt for andres vurdering og for at dumme sig
- 5
Panikangst – pludselige anfald af intens angst med fysiske symptomer
Angst hos børn med autisme
Børn med autismespektrumforstyrrelser er særligt sårbare over for angst – både fordi de ofte har svært ved at bearbejde og forstå sociale og sensoriske indtryk, og fordi de i højere grad har brug for forudsigelighed og kontrol.
Op mod halvdelen af børn og unge med autisme oplever angst i en behandlingskrævende grad. Særligt socialangst og specifikke fobier er hyppige. Angsten kan være svær at opdage, fordi den kommer til udtryk som fx modstand, uro, rigid adfærd eller nedsmeltninger.
Når der både er en autismediagnose og angst, skal støtten tilpasses med særlig omhu. Traditionelle angsttilgange – som fx eksponering – skal tilrettelægges med pædagogisk viden om barnets kognitive stil, sanseprofil og behov for tryghed og tydelighed.
Hos Leute arbejder vi derfor altid med en helhedsorienteret og specialpædagogisk tilgang, hvor indsatsen tilpasses både funktionsniveau og diagnoser – og hvor relation, ro og struktur er afgørende for at skabe udvikling.
Kilder og faglig baggrund:
• Angstforeningen
• Sundhedsstyrelsen: “Anbefalinger til tidlig indsats ved psykisk mistrivsel”
• Viden om Børn & Unge – Socialstyrelsen
• Vidensråd for Forebyggelse: Angstlidelser hos børn og unge (2023)
• Region Hovedstaden: Angst og autisme – en vejledning til fagpersoner
