Når vold skaber utryghed i hjemmet
Vold i hjemmet – uanset om den er fysisk, psykisk eller truende – påvirker børn dybt. Det kan være vold rettet mod barnet eller vold mellem forældre, som barnet er vidne til. Begge dele har alvorlige konsekvenser for barnets trivsel, udvikling og følelsesmæssige tryghed.
Hos Leute tilbyder vi hurtig og skærmende støtte, som beskytter barnet, afhjælper akutte reaktioner og støtter familien i at finde nye måder at være sammen på. Vores indsats tager altid udgangspunkt i barnets sikkerhed og behov.

Hvordan arbejder Leute med vold i hjemmet?
Vi arbejder pædagogisk, traumesensitivt og med blik for hele familien. Nogle børn har brug for ro og afstand, mens andre har brug for hjælp til at tale om det, de har set og mærket. Ofte er forældrene selv i en sårbar situation og har brug for støtte og nye muligheder for at handle anderledes.
Vores tilgang:
Vores medarbejdere har erfaring med børn og unge, der lever med vold i hjemmet – og tilrettelægger indsatsen med afsæt i barnets reaktioner, ressourcer og familiens samlede situation.
Hvilke indsatser kan bevilges?
Vi tilbyder specialiserede tilbud til børn og unge, der lever med vold i hjemmet – med udgangspunkt i hjemmet og familiens samlede situation. Indsatserne tilpasses både social- og handicapområdet og tilrettelægges i tæt samarbejde med sagsbehandler og familie – med afsæt i handleplanens mål.
Ved problemstillinger med vold i hjemmet kan følgende ydelser være relevante:
Fokus på relationer og mønsterbrud
Tryg og kontinuerlig støtte til barnet
Støtte til forældre med behov for nye handlemuligheder
Støtte til forældre med behov for nye handlemuligheder
Ved mistanke eller milde tegn på voldelige dynamikker
Derfor vælger kommuner Leute
Vi har stor erfaring med voldssager og komplekse familieforhold. Vores medarbejdere arbejder med høj faglighed, respekt og fokus på sikkerhed – og vi dokumenterer systematisk, så myndigheder får et tydeligt billede af progression og samarbejdsgrundlag.
Vi prioriterer hurtig opstart og tilpassede forløb, der skaber forandring og giver familien nye handlemuligheder i hverdagen – uden at lægge unødigt pres.
Vi arbejder bl.a. med disse problematikker:
Så let kommer du i gang
1. Fagligt samarbejde
Ring til Leutes socialrådgiver på 82 82 93 64, der sammen med dig, kan målrette indsatsen. Der bliver knyttet en familiekoordinator til hver enkelt sag, som bliver din og familiens kontakt i Leute.
2. Grundigt forarbejde
Når indsatsen er bevilget, ringer familiekoordinatoren til familien. Der stilles skarpt på barnets og familiens aktuelle situation og behov for støtte.
3. Det gode match
Leutes rekruttering vælger en medarbejder, der matcher barnets interesser og familiens støttebehov. Vi har solid erfaring med at skabe et godt match mellem familien og medarbejderen.
4. Start og opfølgning
Leute tilbyder indsatser 24/7, og kan i de fleste tilfælde matche familien med en medarbejder inden for få dage. Vi sikrer løbende opfølgning, dokumentation af indsatsen, samt tilbagemelding til kommuner.
Hvornår er en pædagogisk indsats nødvendig?
Vold kan være fysisk, psykisk, seksuel eller materiel – og den behøver ikke være daglig for at skade barnet. En pædagogisk støtteindsats er relevant, når:
- Barnet viser tegn på uro, angst, vrede eller isolation
- Der er vold mellem forældre, som barnet er vidne til
- Forældrene har svært ved at beskytte barnet eller se konsekvenserne
- Familien har behov for hjælp til at opbygge nye mønstre og samspil
- Der er brug for tryghed, struktur og følelsesmæssig støtte i hjemmet
Kilder og faglig baggrund
Socialstyrelsen: Vold i nære relationer – faglige anbefalinger
Børns Vilkår: Børn som vidner til vold
Lev Uden Vold: Faglige materialer om børn og vold
VIVE og SISO: Indsatser ved vold i hjemmet
